🡸   Inhoudstabel
Table des matières

1969: het rampjaar

HET LAATSTE NIEUWS, woensdag 11 juni 1969

Oorlogsbom eist pas thans haar tol te Oostduinkerke

Ongekende soort ontsteking kost 7 ontmijners het leven


Klik op foto hierboven om groter formaat te lezen
 

Zes onderofficieren van de Zeemacht zijn dinsdagnamiddag om het leven gekomen bij het ontmijnen van een vliegtuigbom uit de tweede wereldoorlog te Oostduinkerke. Een zevende slachtoffer overleefde de hevige ontploffing in het vakantietehuis « Westhinder » slechts enkele minuten. Hij overleed, zwaar verminkt, even later in het Koningin Elizabeth-instituut te Oostduinkerke.

De ontmijningsdienst was al maandagavond ter plaatse gekomen in het vakantietehuis van de socialistische mutualiteit, nadat was gemeld dat in het zand, vlak voor een in aanbouw zijnde bungalow, een zware bom van 60 cm lengte en geladen met vloeistof was ontdekt.

Men achtte de ontlading echter te gevaarlijk en men zou 's anderendaags terugkeren. Men had namelijk vastgesteld dat de bom voorzien was van een ongekende soort ontsteking van Amerikaanse makelij. Men zou dit model eerst opzoeken in de handleidingen. Dinsdagnamiddag gingen zeven ontmijners opnieuw aan het werk. Enkele bouwvakarbeiders, die in de onmiddellijke omgeving werkzaam waren, hoorden één van de onderofficieren nog vragen:

- Zouden we het wagen ?

Veiligheidshalve ontruimden de arbeiders dan ook de plaats. Even later had een hevige ontploffing plaats. Het was toen tien minuten over drie.

De ontploffing was zo hevig dat de lijken van de ontmijners totaal vaneengereten werden en in de omgeving verspreid lagen. De hand van een van de slachtoffers werd bovenop het dak van een nabijgelegen bungalow teruggevonden.

Slechts één ontmijner zou de ramp nog enkele ogenblikken overleven. Hij werd, met een afgerukt linkerbeen en afgrijselijke brandwonden in het gelaat, overgebracht naar het Instituut Koningin Elizabeth te Oostduinkerke, waar hij evenwel enkele ogenblikken later reeds zou overlijden.

De ontploffing was nochtans zo hevig geweest dat alle ruiten van het gebouw in scherven waren gevlogen. Twee meisjes, die in de omgeving aan het werk waren, vluchtten in paniek weg, terwijl de bouwvakarbeiders tegen de grond geslingerd werden. Ook zij bleven ongedeerd. De stoffelijke schade aan het vakantiehuis, enkele bungalows en woningen in de omgeving, is vrij belangrijk.

Het parket van Veurne en de Krijgsraad van Gent hebben nog in de namiddag een onderzoek ingesteld. Ook de krijgsauditeur van Gent, majoor Miry, kwam ter plaatse. Provinciegouverneur ridder van Outryve d'Ydewalle kwam de rouwbetuiging overmaken van de minister van Binnenlandse Zaken. Ook het hoofd van de ontmijningsdienst, kol. Blasin, en kol. Illiano, rijkswachtbevelhebber van West-Vlaanderen, kwamen naar de plaats van de ramp.

Naar we nog konden vernemen zou de ontplofte bom dateren van 1943, toen in de omgeving een hevig bombardement plaatshad. Een van deze bommen is blijkbaar niet ontploft en bleef al die jaren onder het zand verborgen op een terrein, waar jaarlijks vele honderden vakantiegangers verblijven.

Het is het eerste dodelijk ongeval dat de Ontmijningsdienst overkomt, sedert deze werd toevertrouwd aan de Zeemacht te Oostende.

De zeven slachtoffers van de ramp laten in totaal 15 wezen achter. Eerste meester De Beck was vader van zeven kinderen.

ONTSNAPT

De tragische balans van deze ramp had echter nog zwaarder kunnen zijn: gelukkig waren enkele nabijgelegen bungalows op het ogenblik van de ontploffing onbewoond. Enkele minuten voor de ontploffing had trouwens nog een kindje van het gezin Roelants, uit Antwerpen, in de onmiddellijke nabijheid van de plaats van de ramp gestoeid. Slechts twee gezinnen vertoefden in de omgeving, namelijk het gezin Roelants en het gezin Vandevijver, uit Hoboken. Geen van beiden was ervan verwittigd dat men zou pogen op een twintigtal meter van hun bungalow een gevaarlijke bom te ontladen.

Ook de 4-jarige Noël Deprez, die op een veld op een twintigtal meter van de ontploffing speelde, bleef gelukkig ongedeerd.

DE SLACHTOFFERS

FOTO'S

Schrikwekkend beeld van de plaats van de ramp: de bungalow stortte gedeeltelijk in en de ontplofte bom sloeg een grote krater in de grond

De kledingsstukken werden door de hevigheid van de ontploffing van de slachtoffers gerukt. Zij vlogen tot hoog in de omstaande bomen. Enkele bomen werden totaal ontbladerd.

Links bemerkt men twee soldaten die aan de dood ontsnapten. Zij bespreken het gebeuren met de bouwvakarbeiders die ook gespaard bleven.

Enkele kampeerders behoorden tot de gelukkigen, die op het nippertje aan de dood ontsnapten. Kort voor de ontploffing bevonden zij zich zeer dicht bij de onheilsplaats.