🡸   Inhoudstabel
Table des matières

1969: het rampjaar

DE ZEEWACHT, vrijdag 13 juni 1969

Amerikaanse bom verraste geroutineerde ontmijners

Zeven onderofficieren van de Zeemacht door ontploffing te Oostduinkerke gedood

Talloze keren meldden wij in ons blad dat hier of daar in de kuststreek een obus of granaat werd ontdekt, daterend van één der wereldoorlogen en dat de Ontmijningsdienst van de Zeemacht ter plaatse was gekomen om het gevaarlijke goedje onschadelijk te maken. De streekbewoners schonken er nauwelijks nog aandacht aan.

En nu plotseling, een kwart eeuw na het beëindigen der vijandelijkheden, is het dagelijkse routinewerk van een flinke ploeg gespecialiseerde ontmijners fataal afgelopen. Te Oostduinkerke stootten zij op een Amerikaanse vliegtuigbom van een ongekend type. De drie ontmijners die dinsdagmorgen ter plaatse waren gekomen, wisten er blijkbaar geen weg mee want ze haalden er 's namiddags nog vier meer doorwinterde kameraden bij. Met hun zessen keken ze belangstellend toe toen de zevende man in de vooraf gegraven put neerdaalde om het tuig onschadelijk te maken. Toen gebeurde het: het helse tuig ontplofte en in één wilde ruk werd de ganse ploeg uiteengereten. Slechts één van hen overleefde, vreselijk verminkt, nog enkele ogenblikken het bloedbad.

Dit drama wat het eerste dodelijk ongeval dat de Ontmijningsploeg van de Zeemacht overkwam, sinds deze dienst aan haar werd toevertrouwd. Hoe dit alles zich moet hebben afgespeeld konden wij achterhalen uit tal van getuigenissen.

Foto’s (niet te vinden):