🡸   Inhoudstabel
Table des matières

2004: Plechtige herdenking 35 jaar later

Persmededeling 38 van 8 juni 2004

Herdenking ontmijners in Zeebrugge

Op donderdag 10 juni 2004 organiseert de dienst DOVO (Dienst voor Ontruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen) in de marinebasis te Zeebrugge een herdenkingsplechtigheid voor de zeven militairen van de ontmijningsdienst die exact 35 jaar geleden om het leven kwamen bij een bomontploffing nabij het vakantiecentrum "Westhinder" te Oostduinkerke. De plechtigheid wordt bijgewoond door ZKH Prins Laurent.

In 1969 stoten arbeiders tijdens graafwerken op een enorme granaat. Ze staken de werken en verwittigen de ontmijningsdienst van de Zeemacht. Uit veiligheidsmaatregelen wordt de omgeving ontruimd. De ontmijners stellen vast dat het niet om een granaat gaat, maar om een bom van Britse makelij die dateert uit de Tweede Wereldoorlog. Bij een poging tot ontmijning ontploft de bom. Zes militairen sterven ter plekke, de zevende overlijdt op weg naar het ziekenhuis.
Koning Boudewijn brengt de slachtoffers een laatste groet in het militair ziekenhuis van Oostende. Enkele dagen later, op zaterdag 14 juni 1969, worden de slachtoffers begraven.

De slachtoffers van 10 juni 1969 :

Meer informatie vindt u op de webstek van defensie : www.mil.be.