🡸   Inhoudstabel
Table des matières

2004: Plechtige herdenking 35 jaar later

Onbekende krant, 11 juni 2004, tekst: Stefaan REIJSE, foto's: SRR. Foto Proot

35 jaar geleden kwamen zeven militairen om bij ontploffing gevonden bom in Oostduinkerke

Prins Laurent woont eerbetoon aan overleden ontmijners bij te Zeebrugge

Klik op foto hierboven om groter formaat te lezen

Het was gisteren precies 35 jaar geleden dat zeven ontmijners het leven lieten bij een bomontploffing nabij het vakantiecentrum Westhinder in Oostduinkerke. In de marinekazerne van Zeebrugge werd dit tragische ongeval gisterenmorgen herdacht met een plechtigheid in aanwezigheid van prins Laurent. Verschillende nabestaanden van de slachtoffers woonden de plechtigheid bij.

Op 10 juni 1969 vonden arbeiders tijdens graafwerken nabij het vakantiecentrum in Oostduinkerke een enorme granaat. De werken werden onmiddellijk gestaakt en de ontmijningsdienst van de zeemacht werd ingelicht.

Vanuit de kazerne in Oostende vertrokken zeven ontmijners naar Oostduinkerke. Bij hun aankomst stelden ze vast dat het niet om een granaat ging, maar om een bom van Britse makelij, daterend uit de Tweede Wereldoorlog.

Bij de voorbereidingswerken om de bom onschadelijk te maken liep er iets mis en de bom ontplofte. Zes militairen stierven ter plaatse, de zevende stierf op weg naar het ziekenhuis.

LAATSTE GROET

Toen het koningshuis het nieuws vernam, besliste koning Boudewijn naar Oostende te gaan. Hij bracht toen in het militair ziekenhuis van Oostende een laatste groet aan de slachtoffers. Die slachtoffers waren de 42-jarige oppermeester Alfons Hoogewijs, de 47-jarige eerste meester chef Marcel De Beck, de 43-jarige eerste meester chef Cyriel Vandenhoeck, 29-jarige eerste meester Robert Ryssens, de 37-jarige eerste meester Leon Godfrine, de 26-jarige meester Freddy Botte en de de 23-jarige kwartiermeester François Mees.

PARADE

Voor aanvang van de militaire plechtigheid kreeg prins Laurent heel wat informatie over de werking van DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, die actief is in de kazernes van Meerdaal, Poelkapelle en Zeebrugge. Jaarlijks haalt DOVO tussen de 200 en 500 ton oude oorlogstuigen op. Daarna volgde een parade met kransneerlegging aan het monument, dat destijds nog in Oostende en Oostduinkerke gestaan heeft.

 
 

Kinderen van slachtoffer Marcel De Beck

«Nog steeds spijt dat we vader nooit echt goed gekend hebben»

Klik op foto hierboven om groter formaat te lezen

OOSTENDE/ZEEBRUGGE- De zes nog in leven zijnde kinderen (foto) van Marcel De Beck, die om het leven kwam bij de ontploffing, woonden gisteren de herdenkingsplechtigheid bij. Marcel was afkomstig van Denderwindeke maar was voor zijn werk naar Oostende komen wonen. Hij stierf op 47-jarige leeftijd als vader van zeven kinderen: Jan(+), Rita, Michel, Danielle, Brigitte, Caroline en Monique. De oudste was toen 18 jaar oud, de jongste acht jaar. "Toen wij om 17 uur terugkeerden van school kregen wij het slechte nieuws te horen van de aalmoezenier van het leger. Samen met mevrouw Ampe van de sociale dienst bracht hij ons op de hoogte van het drama. Gelukkig heeft het leger onze moeder toen goed opgevangen. Financieel hebben wij nooit iets te kort gehad. Spijtig genoeg hebben wij onze vader nooit goed leren kennen. Voor het drama was hij soms maandenlang met de marine op zee. We bladeren nog regelmatig in de bundel met persartikelen uit die tijd. Onze kinderen hebben immers nooit hun grootvader gekend en zo kunnen wij hen toch duidelijk maken wie hun opa precies was", vertellen de kinderen van Marcel.